fredag 17 juni 2011

Adrian 18 månader

Hej hej!

I går blev Adrian 18 månader. Här kommer en sammanfattning om vad han har utvecklat under den senaste månaden. Det är lika mycket för att vi själva ska komma ihåg, men läs gärna du med :)

STORLEK
* Drygt 11 kg tung skulle jag tro. Vi har dock inte vägt honom på länge.
* Ca 80 cm lång.
* Har storlek 80-86 i kläder.

MOTORIK
* Blir allt stadigare på att gå och springa.
* Klättrar på det mesta så fort han kommer åt; upp i vagnen, upp på stolar och bord i köket osv. I dag hämtade han en stol i köket och flyttade till kylskåpet, ställde sig på den och försökte öppna kylskåpsdörren. Lite för tung är dörren ännu tack och lov.
* Vänder sig om och klättrar ner för soffan, stolar osv. Han känner av när han är högt uppe och sitter oftast kvar och ”ropar på hjälp” om han inte kan ta sig ner själv.
* Åker rutschkana själv, antingen sittandes eller på magen med fötterna först. Han älskar det!
* Kan klättra både upp på och ned för gunghästen på lekplatsen på vår gård.
* Äter själv med sked och har börjat använda gaffel mer och mer.
* Klarar att borsta tänderna själv med lite stöd från oss. För några veckor sedan började vi med eltandborste vilket fungerar jättebra.
* Klarar av att gå uppför trappan om man håller honom i handen eller om han håller i räcket. Har börjat hasa sig ner på rumpan på trappstegen i stället för att krypa baklänges i trappan.
* Kan själv klättra upp på den höga pallen vid handfatet i badrummet (ställer en fot på pallen och drar sig upp genom att hålla en hand på handfatet), sätta på vattnet och ”tvätta” händerna. Har däremot svårt att ta sig ner från pallen igen.

SPRÅKUTVECKLING
* Förstår mer och mer hela tiden. Kan t.ex skilja på byxor, tröja, jacka, strumpor, solhatt osv. och hämtar oftast rätt klädesplagg om man ber om det.
* Han pekar på rätt bild i pekböcker när man t.ex. frågar ”Var är nallen?” ”Var är äpplet?”
* Pekar ofta själv och försöker benämna bilderna t.ex. jacka (kaa).
* Nya ord han använder: Igen, kom, gå, ut, åka (ocka), mer (mee), docka (acka), blöja (bija), mellanmål (maaaa).

MATVANOR
* Favoritmat: Pannkakor, korv, kalops.
* Favoritbär-/frukter-/eller -grönsaker: Banan, vindruvor och oliver.
* Äter gröt med katrinplommonpuré och mjölk till frukost.
* Dricker välling innan läggdags, ca 250 ml.
* Räcker tallriken till en vuxen när han ätit klart. I bland häller han ut maten på bordet när han är färdig, men har börjat plocka tillbaka maten i tallriken i stället för att bara ”leka” med den.

FAVORITER
* Åka rutschkana!
* Leka i sandlådan, gräva med helst två spadar samtidigt. Hiva i sand och grus i hinken.
* Läsa böcker
* Klättra
* Undersöka hur saker och ting fungerar, t.ex. dammsugaren, högtalarna till datorn osv.
* Tittar gärna på TV under kortare stunder. Kommer springandes med fjärrkontrollerna och vill att man ska sätta på teven. Intresset är oftast mycket större för kontrollerna i sig och att teven startar än att se vilket program som visas.
* Bada

SÖMN
* Somnar runt 19-19.30 varje kväll.
* Vaknar runt kl 6 på morgonen.
* Sover oftast hela natten.
* Sover antingen en eller två gånger dagtid (oftare en gång än två), mellan 30 min-1,5 tim per gång.
* Sover alltid i sin egen säng (sedan han var 8 månader)

SOCIALT SAMSPEL
* Är mycket fascinerad av äldre barn och vill gärna vara med dem och leka.
* Blir blyg till en början när det kommer folk på besök eller när vi är på besök hos andra. Det går över efter en liten stund men han tar gärna första kontakten själv.
* Delar generöst ut kramar och pussar.
* Inser om man säger ”nu ska mamma gå och jobba” att mamma kommer att vara borta ett tag, men återkomma. Världen går inte under. Kopplar ihop detta med att vinka.

2 kommentarer:

  1. Det där skulle kunna vara Neo :-) Nästan allt stämmer med honom. Förutom att han är liten som en plutt ( 8,8kg och 76cm) och sover liite längre på morgonen!

    Då måste Adrian också blivit godkänd på sin 18 månaders kontroll?! ;-)

    Har ni fått nån mer kallelse till ackis eller är Adrian avskriven därifrån? Tror vi skulle få komma nu vid 18 månader (till sjukgymnasten) men vi har inte fått nån kallelse, så kanske inte blir nåt besök förrän vid 3 år.

    Trevlig kväll! Kramar

    SvaraRadera
  2. Cilla: Kul att Adrian och Neo ligger så lika utvecklingsmässigt! Jag hade gärna sett att Adrian också sov lite längre på morgnarna dock...

    Vi har inte varit på 18-månaderskontroll än, vår BVC räknar fortfarande Adrian som prematur så jag antar att vi ska dit i augusti. Vi har inte heller fått någon kallelse från ackis, men Adrian är inte avskriven därifrån än. Vi får väl se vad som händer helt enkelt :)

    SvaraRadera