Måste bara dela med mig av en ursöt bild. Alla tittar på någon :-)
/Erik
Den första personen man får möta är en sjuksköterska som man får berätta problemet för. I vårat fall kom vi in och berättade som det var och hur han hade ändrat ”bajsrytm”. ”Jaha det låter som förstoppning” tyckte hon. ”Ja, det är ju vad vi funderar på också” säger då jag och Frida fyller i med att säga ”men jag helammar”. Vid just helamningar ska det normalt inte kunna bli stopp.
Sätt er ner i väntrummet tycker sköterskan och sedan händer I N G E N T I N G. Efter kanske en trekvart kommer en sköterska ut och säger ”för er som ska till medicinsk läkare så kan det dröja ett tag på grund av ett akutfall så vi rekommenderar att ni går och äter lunch”. Sagt och gjort vi gick och åt lunch. Det blev en liten promenad för vi var först vid kafeterian på barnsjukhuset, gillade inte utbudet och gick till ingång 70 (huvudingången med apotek och större servering). Där tyckte framför allt jag att alternativen för mig bara var ännu sämre, ur en LCHF synvinkel, så vi återgick till barnsjukhusets servering. Där träffade vi på Cilla och Neo. Neo, som låg på grannrummet på Neonatalen, var nyopererad (ja, dagen innan) för ljumskbråck. Men, både han och Cilla var vid god vigör. (på det hela taget kändes det som om de med barn sedan innan kändes mer avslappnade på neonatalen, undantaget de med barn på IVA-delen av förståeliga skäl). Erfarenhet tror jag det kallas...
Efter en stund småbarnsprat (är det någon som är förvånad att det är huvudsamtalsämnet?) gick vi tillbaka till barnakuten. Sedan hände I N G E N T I N G. Vi var inte de som stod på tur till medicinskt ens, så det gjorde nog att vi var lite för avvaktande. För, tiden gick.
Drygt tre timmar efter ankomsten till Barnakuten blir det så äntligen dags för att komma in till ett undersökningsrum (yes, äntligen så börjar det hända saker tror vi). Sköterskan som visar oss in vill göra en lite djupare frågestund med oss än första "sållningen" när vi kom in. Ju längre stund vi berättar ju mer inser vi att de inte läser journaler över huvud taget. Allt som de utgår från är vad som vi säger, och vad som står i den lilla anteckning som den första sköterskan gjorde.
I morgon blir Adrian tre månader, ett kvarts år. Av dessa 90 dagar har vi haft kontakt med sjukvården i drygt hälften. Ändå så upplever jag honom som frisk och vid mycket god vigör. ”Man måste jämföra, tänk på Laika...” (försten som kan filmcitatet bjuder jag på hemmagjord chokladdessert vid lämpligt tillfälle).
Självklart är de första 34 dagarna inskrivna på neonatalen medräknade och de drar helt klart upp siffran. Sedan har vi fyra möten med bvc. Vi har haft tre ögonkontroller på neonatal och utöver det även ett antal tillfällen då vi träffat barnläkare på grund av först bråcken och sedan magen.
Hur har det då gått senaste tiden?
Till och börja med: ljumskbråcket såg så bra ut att det nedklassades till vattenbråck. Där med ingen operation och dessutom har det lagt sig så att det är nästan borta. Även naveln ser bra ut, om är inte mindre än förut.
11 februari hade vi ultraljud på bråcken. Jag jobbade så Frida var själv inne med Adrian. Adrian fick samma läkare som vid hjärnultraljuden. Han kollade och sa mer eller mindre inte mer än att jaha det här ser bra ut och var klar och gick. Frida hann i alla fall hugga sköterskan och fråga vad som var nästa steg, ingen information om vad som hände efter ultraljudet hade vi fått. Sköterskan sa att de skulle höra av sig från barnkirurgen. Vi hade ju dessutom kvar återbesökstiden till bråcken vi fick vid akutbesöket några dagar innan (mer om den tiden, det vill säga 9 mars, senare).
Till och med tvåmånadersdagen fungerade magen ganska jämnt med 5-6 bajsblöjor/dag. Men, helt plötsligt kom flera dagar efter varandra utan mer än en fartrand då och då. Det sägs att allt mellan tio gånger per dag och en gång var tionde dag är normalt. Men, att skifta från det ena till det andra kändes inte helt naturligt. Så efter fem bajsfria dagar så frågade vi bvc vad de tyckte. Har inget skett tills dagen efter så kontakta barnakuten tyckte distriktan. Sagt och gjort inget skedde och vi fick ingen kontakt med barnakuten, ringde sjukvårdsupplysningen som sade samma sak och åkte därefter in. Från gårdagen, den 22:e februari, och fram till förmiddagen den 23:e hade Adrian gnölat mer och mer. Tio över elva lämnade vi Knivsta och strax efter 11.30 kom vi in till Akademiska.
Fortsättning följer, under tiden håll till godo med lite bilder.
/Erik